tag:blogger.com,1999:blog-6121380386366208061.post132268909980638529..comments2023-11-06T15:41:38.703+01:00Comments on Friganka: Pomidorrrrrro amigos.......wiszniahttp://www.blogger.com/profile/04713251039688255406noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-6121380386366208061.post-71953321727137483342016-06-28T10:45:49.826+02:002016-06-28T10:45:49.826+02:00I pomyśleć, że pomidory były kiedyś uznawane za ro...I pomyśleć, że pomidory były kiedyś uznawane za roślinę trującą?<br />Pozdrawiam.wiszniahttps://www.blogger.com/profile/04713251039688255406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121380386366208061.post-68519576948610504712016-06-26T06:21:22.114+02:002016-06-26T06:21:22.114+02:00uwielbiam pomidory w każdej postaci, nie używam ty...uwielbiam pomidory w każdej postaci, nie używam tylko kupnego keczupu, bo sosy typu przyprawa na zimno sam robię z koncentratu...<br />p.jzns :)...PKanaliahttps://www.blogger.com/profile/09649160362523083569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121380386366208061.post-72834536671430818942016-06-23T12:56:36.706+02:002016-06-23T12:56:36.706+02:00Witam. Pomidory umyć pokroić. Zalać zimną wodą do ...Witam. Pomidory umyć pokroić. Zalać zimną wodą do połowy.<br />Posolić do smaku, gotować do miękkości. Przetrzeć przez sitko. Zagotować, wlewać do wyparzonych słoików typu "twist", dobrze zakręcić studzić odwrócone do góry dnem. Ponieważ nie mam piwnicy, przetwory przechowuję do września w lodówce na zadaszonym tarasie. Moja mama przechowywała przecier w piwnicy. Na pewno powinno to być chłodne, ciemne miejsce. Można pasteryzować, ale ja nie pasteryzuję, ani przecieru, ani suszonych pomidorów.<br />U nas przecier długo nie postoi, tak w okolicach stycznia lutego odczuwam braki i posiłkuję się pomidorami z puszki.<br />Polecam suszone pomidory, w następnym wpisie umieszczę przepis.<br />Pozdrawiam.<br />wiszniahttps://www.blogger.com/profile/04713251039688255406noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121380386366208061.post-75695420490874356312016-06-23T00:14:11.031+02:002016-06-23T00:14:11.031+02:00........skupuję miękkie pomidory za pół ceny, gotu...........skupuję miękkie pomidory za pół ceny, gotuję i przecieram.<br />Potem piję jak sok pomidorowy, dodaję do zup i sosów........<br /><br />nic mi to nie wyjaśnia: przecieram i wlewam do słoików: bez soli, pieprzu, kwasku|octu wlewam i gotuję. TO przetrwa??? Chętnie też przygotowałabym na zimę kilka słoików przecieru/ soku pomidorowego, tylko jak to przechować, żeby się nie zepsuło?<br /><br />pozdrawiam wesoło AlaAlishttps://www.blogger.com/profile/01148135114213204289noreply@blogger.com