Na pewno nie jestem w tym odosobniona.
Nie lubię długo stać przy kuchni, moje gotowanie jest szybkie
i na temat.
Mam krew łowcy czyli RH+0, nie bardzo służy mi gluten, dlatego
staram się unikać mąki wprost i nie używać za dużo cukru.
Tak więc dzisiaj przepis na muffiny czekoladowe, bezglutenowe,
nadziewane marmoladą różaną.
W misce nr jeden mieszamy łyżką:
- Dwa całe jajka.
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego.
- 1 duży jogurt naturalny, lub kefir.
- 1 cukier waniliowy.
W misce nr dwa mieszamy łyżką:
- 1,5 szklanki mąki b/glutenowej.
- 4 łyżki kakao.
- 1 łyżkę cukru pudru (można dodać więcej jak ktoś lubi słodkie)
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na grubej tarce.
Następnie mieszamy wszystko razem łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciasto powinno być tak gęste żeby nie spływało samo z łyżki.
Gdyby ciasto było za gęste, dodajemy kefiru.
Ja piekę muffiny 15-20 min w opiekaczu do muffin.
Super wynalazek nie trzeba używać papilotek.
Mam od niedawna i polecam.
Gorące muffiny nadziewam marmoladą różaną przy pomocy
szprycy do dekorowania tortów.
Teraz tylko dobra herbata i zaczynamy five o clock. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz